Εισαγωγή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνουμε και να προετοιμάζουμε το κοινό για την απειλή των απειλών από διαστημικούς κινδύνους, όπως: μετεωρίτες, αστεροειδείς, κομήτες, διαστημικές υπερ-καταιγίδες, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που φθάνουν από τον Ήλιο ή άλλα αστέρια. Αυτά τα γεγονότα μπορούν να διαταράξουν ή / και να καταστρέψουν σημαντικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, την παροχή νερού, την υγειονομική περίθαλψη, τη μεταφορά και ακόμη και να πυροδοτήσουν όλα τα πυρηνικά, όπως, ευτυχώς, γλυτώσαμε από ένα παρ’ολίγο χτύπημα ηλιακής υπερκαταιγίδας τον Ιούλιο του 2012. Η υποδομή μας και οι τρόποι ελαχιστοποίησης ή ακόμη και αποφυγής της, είναι κρίσιμης σημασίας και προς όφελος της ανθρωπότητας.

Ιστορικά δεδομένα

Εικόνα 1. Ηλιακές κηλίδες όπως τις σχεδίασε ο Κάρινγτον. Πηγή:Royal Astronomical Society

Γεγονός Carrington

carringtΤο πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 1859, ο Richard Carrington, ένας από τους σημαντικότερους αστρονόμους της Αγγλίας, είδε μια τεράστια ομάδα ηλιακών κηλίδων (πρόδρομοι ηλιακών καταιγίδων). Αυτό που ακολουθεί περιγράφεται καλύτερα με τα δικά του λόγια: “.. βιαστικά έτρεξα να καλέσω κάποιον να δει το γεγονός μαζί μου. Όταν επέστρεψα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, τρομαγμένος διαπίστωσα ότι είχε αλλάξει πλήρως μορφή». Αυτός και ο μάρτυρας του παρατήρησαν μια ακραία ηλιακή καταιγίδα. Την επόμενη μέρα το σέλας (που προκαλούν πάντα οι διαστημικές καταιγίδες ) ήταν ορατό κοντά σε τροπικά γεωγραφικά πλάτη πάνω από την Κούβα, τη Τζαμάικα, τη Χαβάη και αλλού.

Νέα Υόρκη 1921 – Χτύπημα στον σιδηρόδρομο

Στις 13 Μαΐου του 1921, μια ηλιακή κηλίδα μήκους 94.000 μιλίων εκρήγνυται . Το σέλας ήταν ορατό από την Ευρώπη μέχρι την Καλιφόρνια. Το πρωί της 15ης Μαΐου ο σιδηρόδρομος της Νέας Υόρκης ήταν εκτός λειτουργίας και τμήματα του σιδηροδρόμου πήραν φωτιά λόγω υπόγειων ηλεκτρικών ρευμάτων.


Apollo 16 – 1972 ηλιακή έκλαμψη

Το διαστημόπλοιο Απόλλων 16 γλίτωσε από μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας X2 τον Αύγουστο του 1972, θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα αν οι αστροναύτες ήταν εκείνη τη στιγμή στη Σελήνη. Έχει εκτιμηθεί ότι ένας εκτεθειμένος αστροναύτης θα είχε λάβει 300 rems ακτινοβολίας, ποσότητα που θα είχε περίπου 50% πιθανότητα να είναι θανατηφόρος εντός 60 ημερών…

Apollo 1968-1972 space-storms pic2luckofapollo


Μπλακάουτ Κεμπέκ 1989

 Στις 13 Μαρτίου 1989, μια ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένο μπλακάουτ επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το Μόντρεαλ και τις γύρω περιοχές του Κεμπέκ. Τα γειτονικά ηλεκτρικά δίκτυα στα βορειοανατολικά των Η.Π.Α. υπέστησαν βλάβες, ενώ υπήρξαν προβλήματα ηλεκτρικού δικτύου σε όλη την Αμερική.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASΑ, “ήταν σαν την ισχύ χιλιάδων πυρηνικών βόμβων οι οποίες εξερράγησαν ταυτόχρονα. Το νέφος πλάσματος της ηλιακής καταιγίδας χτύπησε την Γή με ταχύτητα ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα. “

Δείκτης Κp (πάνω) και χάρτης μπλάκουτ κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικής καταιγίδας κατά τις 21 Απριλίου 2017

Μπλακάουτ ΗΠΑ 21 Απριλίου 2017

USA 21-4-2017 blackouts

Στις 21 Απριλίου 2017, έντονη ηλιακή καταιγίδα, και άμεση συνέπειά της, γεωμαγνητική καταιγίδα (Εικόνα 2), είναι η πιο πιθανή αιτία μαζικών μπλακαουτ σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Φραντζίσκο, Βοστώνη ήταν μερικές από  τις πόλεις που χτυπήθηκαν (Εικόνα 3).

Μικρά γεγονότα

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, αρκετές ηλιακές καταιγίδες έλαβαν χώρα και  προκάλεσαν σοβαρές γεωμαγνητικές καταιγίδες στη Γη, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά αρκετές χώρες. Ένα παράδειγμα αυτών είναι οι ηλιακές καταιγίδες του 1999, του 2015, του 2017, που είχαν ως αποτέλεσμα διακοπές σε συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Απειλή

Τα γεγονότα που περιγράφονται παραπάνω καθώς και η συχνότητά τους είναι ανησυχητικά. Τα αποτελέσματά τους στην οικονομία έχουν μελετηθεί, ανεπαρκώς.

Οικονομικές επιπτώσεις

us
Πολιτείες των ΗΠΑ που επηρεάζονται από την ισχυρή ηλιακή καταιγίδα.

Σύμφωνα με τις μελέτες της ΝΑΣΑ, το κόστος για τις ΗΠΑ θα είναι 2-3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και πολλές  πολιτείες θα παραμείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια έως και 15 μήνες (εάν δεν συμβεί παγκόσμια καταστροφή).

Μια πιο λεπτομερής μελέτη (Oughton, et al., 2016), η οποία έγινε για τις ΗΠΑ, υπολογίζει το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογα με τα γεωγραφικά πλάτη. Μας ενδιαφέρει κυρίως το 4ο σενάριο όπου το σέλας θα φτάσει σε γεωγραφικό πλάτος 55 μοιρών.
Σε αυτό το σενάριο εκτιμάται ότι το 66% του πληθυσμού θα επηρεαστεί και το 100% του ημερήσιου ΑΕΠ για τις ΗΠΑ, οδηγώντας έτσι σε απώλεια 41,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα τουλάχιστον.

Παρόμοια μελέτη για την ΕΕ δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσής της. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μπορούν να παρουσιαστούν παρακάτω.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ζημίες και την επίδραση στην οικονομία από την γεωμαγνητική καταιγίδα (παρόμοια με τις ΗΠΑ), θα σήμαινε απώλεια του 100% του ΑΕΠ, για τις βόρειες και κεντρικές χώρες της Ευρώπης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των οικονομικών πολλαπλασιαστών και των παρενεργειών τέτοιων γεγονότων παγκόσμιας κλίμακας απαιτεί βαθιά ανάλυση που πρέπει να γίνει.

Αναμένουμε μια κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πρωτόγνωρες διαστάσεις.
Στην παραπάνω εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνεται ο κίνδυνος έκρηξης των πυρηνικών σταθμών λόγω της απώλειας ηλεκτρικής ενέργειας (Kazunari, 2015).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλιακή έκλαμψη τύπου X30 (παρόμοια με το γεγονός Carrington) έχει πιθανότητα 10% να λάβει χώρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια (Schrijve, et al., 2012), είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσει η προετοιμασία της ανθρωπότητας.

Κοσμική ακτινοβολία και ηφαιστειακές εκρήξεις

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι ισχυρές διακυμάνσεις της κοσμικής ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν ηφαιστειακές εκρήξεις σε ηφαίστεια με συγκεκριμένη δομή μάγματος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας τέτοιας έκρηξης ήταν, η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις 15 Ιουνίου 1991. Λίγο πριν την έκρηξη μια εξαιρετικά μεγάλη διακύμανση στα επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας είχε παρατηρηθεί  (Ebisuzaki et. Al, 2011).

space electricity stimulates magma NASA Ebisuzaki

pinatumbo
Έκρηξη ηφαιστείου Πινατούμπο
onlinequery
Μεγάλη διακύμανση κοσμικής ακτινοβολίας πριν την μεγάλη έκρηξη (Πηγή: Cosmic Ray Station – University of Oulu)

Ιταλία: Φοβούνται ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΗ έκρηξη υπερ-ηφαιστείου κοντά στη Νάπολη

 Πρόταση για την Ασπίδα της Γης από την ομάδα L.A.S.E.R.

Από το 2011 η ομάδα μας έχει επίγνωση του παραπάνω κινδύνου και από τότε προσπαθεί να ενημερώσει την κοινωνία σχετικά με τους κινδύνους ενός τέτοιου φυσικού γεγονότος. Συμμετείχαμε σε εθελοντική βάση, σε αρκετές παρουσιάσεις (συμπεριλαμβανομένων των συνεδρίων Geocataclysm-2011 και του Global Risk Forum-2014), εκπομπές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων προσπαθώντας, όπως και ορισμένοι σε άλλες χώρες να καταστήσουμε αυτό το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα.

Προτείνουμε όχι μόνο τα παθητικά μέτρα των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που αναπτύσσονται από την NASA και την ESA (SDO), αλλά ενεργή θωράκιση που θα απορροφήσει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων (CME) που φθάνουν από τον Ήλιο στη Γη.

Τα φορτισμένα σωματίδια που κινούνται με υψηλές ταχύτητες (100 χμλ / δευτ. έως 3000 χλμ/δευτ ) (NOAA) είναι ύλη πλάσματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις στη φυσική. Κατά το εργαστήριο Ratherford Appleton, ένα τεχνητό μέτωπο πλάσματος μπορεί να σταματήσει ένα άλλο “επιτιθέμενο” κύμα πλάσματος (από ηλιακή έκλαμψη).

Η πρότασή μας είναι η χρήση μιας συσκευής που θα τοποθετηθεί στο σημείο Langrangian 1 (περίπου 1,5 εκατομμύριο χλμ από τη Γη). Μια τέτοια συσκευή θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα επαρκές μεγάλο τείχος πλάσματος σε περίπτωση που μια CME επίκειται να χτυπήσει τη Γη. Το τεχνητό τείχος πλάσματος θα απορροφήσει/εκτρέψει μέρος του πλάσματος που φθάνει από τον Ήλιο σε περίπτωση ηλιακής έκλαμψης μεγέθους Χ10 και παραπάνω, ελαχιστοποιώντας έτσι τις καταστροφικές επιπτώσεις στη Γη.

Η δημιουργία μιας τέτοιας ισχύος πλήρους ασπίδας πλάσματος απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες μπορούν να παρασχεθούν χρησιμοποιώντας συγκεντρωμένες ακτίνες λέιζερ.

Σήμερα, η τεχνολογία μας παρέχει πανίσχυρα petta-watt laser  (High Energy Density Science, 2017) (HI Jena, 2016) και άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοπική παροχή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας οι οποίες απαιτούνται για την παραγωγή επαρκούς ισχύος ενός τείχους πλάσματος, ικανό να απορροφήσει/εκτρέψει τα ηλεκρικά φορτισμένα σωματίδια που έρχονται από τον Ήλιο.

Μια μικρή απόδειξη των παραπάνω είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ασπίδας πλάσματος που έλαβε η Boeing (Tillotson & Brian, 2015).2 Boeing Laser Plasma Shield plain

Άλλες τεχνολογίες μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια προστατευτική «ασπίδα» έναντι ακραίων διαστημικών καιρικών συνθηκών ως μαγνητικές ασπίδες (τεχνητές μαγνητοσφαίρες) (Green, et al., 2017).

Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες και οι προτεινόμενες λύσεις απαιτούν την αφοσίωση της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεδομένου ότι ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού στο Langrangian 1 που θα παράγει το πλάσμα “ασπίδα” ή μαγνητική σφαίρα ως προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες, η απαίτηση τόσο για πόρους όσο και για καινοτόμες τεχνολογίες είναι πρωτοφανής. Ως εκ τούτου, καμία χώρα ή διαστημικός οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα τέτοιο έργο, όλα τα έθνη θα πρέπει να αφιερωθούν σε αυτόν τον σκοπό.

Προϋπόθεση είναι η επίλυση όλων των συγκρούσεων παγκοσμίως, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία των κοινωνιών. Επιπλέον, τα πανεπιστήμια και τα άλλα ιδρύματα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσες συνεργασίες που θέτουν ως στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλανητικής συσκευής θωράκισης.

Εμείς στην ομάδα L.A.S.E.R. εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στους ακόλουθους τομείς:

  1. Λεπτομερής οικονομική μελέτη ενός συμβάντος ηλιακής καταιγίδας το οποίο θα προκαλέσει απώλεια ηλεκτρικής ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2. Συνεργασία με πανεπιστήμια για τη διεξαγωγή προσομοιώσεων και αξιολογήσεων των προτεινόμενων λύσεων (ηλεκτρο-μαγνητική και πλάσμα θωράκισης)
  3. Συνεχής ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο πρόβλεψης φαινομένων ακραίου διαστημικού καιρού.
  4. Να διερευνηθούν περαιτέρω οι χρήσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών από την παραπάνω έρευνα και τις πιθανές εφαρμογές της ως καθαρής ενέργειας, την αύξηση της παραγωγικότητας και την πραγματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ομάδα μας υποστηρίζεται σήμερα από καθηγητές πανεπιστημίων:

Μ. Λευτάκη, Σ. Παπαμαρινόπουλο, Νικόλαο Βέρνικο, Ευάγγελο Βαλάρη και από το τμήμα Πληροφορικής του BCA (Business College of Athens).

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερη συνεργασία με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

- LASER Earth shield CARD LSEΓια να ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ αφανισμό:

 

ESA chief SECURE life on Earth 5-2017ee